Preskoči na glavni sadržaj

Stvaranje kuhinje

Vjerojatno ste često čuli da je kuhinja srce doma. Mjesto je to koje pobuđuje različite osjećaje i asocijacije. Netko će prvo pomisliti na obavezu kuhanja koju mu možda nije najdraža, a netko drugi pomislit će na mirise koji se šire i pozivaju ukućane i prijatelje na zajednički obrok i druženje. Bilo kako bilo, kuhinja je neophodna. Također, riječ je o skupoj investiciji pa poneki savjet kako je učiniti što boljom i funkcionalnijom i na što obratiti pozornost pri planiranju, nije na odmet.
Spomenula sam planiranje, a to nikako nije riječ koju treba samo spomenuti. Planiranje je početak svakog posla i zato je dobro dovoljno vremena posvetiti planiranju. Naravno, dogodit će se iznenađenja tijekom radova, neke će stvari trebati riješiti u hodu i donijeti brze odluke, a i kad napokon počnete koristiti svoju kuhinju, vidjet ćete da je nešto moglo biti bolje. Ipak, planiranje takve situacije smanjuje na minimum. Uz neke općenite savjete, opisat ću kako je proces stvaranja kuhinje izgledao u našem slučaju, s time da je kuhinja rađena po mjeri.
A na početku sve je izgledalo ovako...



1. UNUTAR ČETIRI ZIDA ILI "OPEN SPACE"
Među prvim odlukama naći će se ona hoće li kuhinja biti zasebna prostorija ili će biti dio većeg prostora, najčešće se povezuje s blagovaonicom i/ili s dnevnim boravkom. Obje opcije imaju svoje prednosti i mane, a vaš stil života i prostor koji imate na raspolaganju utjecat će na konačnu odluka. U našem slučaju, kako je riječ o potkrovlju i manjem broju kvadrata, odluka je pala na "open space". Nismo željeli dodatnim zidovima zagušivati prostor, a s druge strane koncept otvorenog i povezanog prostora više nam se sviđao. U tom slučaju razmislite o tome kako ćete stilski povezati te različite prostore, a obratite pozornost i na napu koja će smanjiti širenje mirisa po cijelom prostoru.
Kod kuhinje kao zasebne prostorije ne morate toliko brinuti o mirisima, kao i o eventualnom kreativnom neredu koji nastaje tijekom kuhanja, a dolaze gosti. Ako vam ne smeta fizička odvojenost od ostalih dok kuhate, onda je odvojena kuhinja rješenje za vas.



2. RASPORED I OBLIK
Kad kažem raspored, mislim na raspored triju najvažnijih komponenata kuhinje, a to su hladnjak, sudoper i pećnica i ploča za kuhanje. Kod oblika mislim na oblik u kojem će se pružati elementi - u obliku slova L, u obliku slova U, ravno, otok/poluotok/šank. Oboje će ovisiti ponajviše o samom prostoru tako da morate vidjeti što bi najbolje funkcioniralo u vašem konkretnom slučaju. Razmišljajte o tome koliko vam treba elemenata za spremanje stvari, koliko vam treba praznih radnih ploča i slično. Kada je riječ o rasporedu, logičan je prije navedeni redoslijed - hladnjak, sudoper, pećnica i ploča za kuhanje. Zašto? Pa prvo uzimate namirnice iz hladnjaka, perete ih i pripremate za kuhanje kod sudopera i na kraju kuhate. O tome razmišljajte prije postavljanje instalacije i priključaka jer bi kasnije moglo biti prekasno. Spomenula sam još otok/poluotok/šank. To su tri odlična načina, ako imate dovoljno mjesta, da dobijete dodatan prostor, ovisi već o tome što vam treba. Na otok i poluotok možete smjestiti bilo koji uređaj (ponavljam, instalacije moraju biti unaprijed spremne), dobivate prostor za spremanje stvari i pripremu hrane, ali i druženje ili mjesto za doručkovanje. Šank je u pravilu viši od otoka i poluotoka, a kako ćete njegov donji dio iskoristiti, ovisi o vašim potrebama i idejama.
U našem konkretnom primjeru kuhinju smo smjestili pod kosinu kako bismo dio prostorije s većom visinom stropa iskoristili za blagovaonicu. Kuhinja je oblika slova L, a s dodatkom šanka poprima oblik slova U. U L dio na početak (zbog visine) stavili smo hladnjak, do njega sudoper (a pokraj sudopera je perilica suđa, moram li reći da je i to logično;-)) i na kraju su pećnica i ploča za kuhanje. Pećnicu možete staviti i povišeno, ali imajte na umu na ćete time izgubiti dio radne ploče. Šank je bio želja supruga, a ja sam bez problema pristala jer je zapravo kuhinja na taj način dobila svoj konačan oblik, malo smo je odvojili od ostatka prostora, ispod šanka stavili smo elemente za spremanje stvari (koji su nam odlično došli jer je samo jedan gornji element u kuhinji), a dobili smo dodatno mjesto za sjedenje i druženje. Šank smo izradili do stupa koji je, zbog toga što je nosiv, morao biti na tome mjestu. Osim što je funkcionalan, dobio je i estetsku ulogu.



3. IZRADA ILI KUPNJA, BOJE I MATERIJALI
Ako ste pomislili da je rasporedom riješen teži dio, varate se. Još teže postaje kada morate izabrati boje i materijale koje ćete koristiti za izradu kuhinje, a slično vrijedi i kod kupnje gotove kuhinje. E, sad, kupiti gotovu kuhinju ili ju izraditi po mjeri? U našem slučaju nikako nije bilo moguće kupiti gotovu kuhinju, pogotovo ne onu koja bi bila funkcionalna. Ako pak imate za kuhinju predviđen ravan zid, možete bez problema kupiti gotovu kuhinju, i to s aparatima, i bit će povoljnija od one rađene po mjeri. Što se tiče izrade kuhinje po mjeri, cijena će uvelike ovisiti o vrsti materijala, okovu, mehanizmima i sl. Svakako se dobro informirajte, tražite različite ponude i tek onda odlučite. Moj je savjet, ako je ikako moguće, koristite kvalitetne materijale. Kuhinja je ipak investicija za duži period.
Ako radite kuhinju po mjeri, onda može biti izrađena od punog drveta (rijetko) ili od iverala (češće). Jasno je da će ona od punog drveta biti skuplja, a budući da nam to nije bila ni želja, ni opcija, o tome vam ne mogu puno reći. Dalje, kuhinje od iverala najčešće se rade tako da se korpusi (kutije) izrađuju od iverice (najčešće bijele jer je najjeftinija, a ionako se ne vidi), a fronte (vrata) od iverice ili medijapana (kvalitetniji, a time i skuplji materijal od iverice). Izbor boja i uzoraka ogroman je, a vodite se onime što vam se sviđa, što će se lakše održavati i čistiti, što će i za nekoliko godina izgledati dobro i što će se uklopiti s ostatkom kuće ili stana. Ne zaboravite radnu ploču!
Meni je već dulje vremena želja bila bijela kuhinja visokog sjaja (jednostavan za održavanje!) s radnom pločom imitacije drva. Možda ćete reći da je to već viđeno, da to svi imaju, a ja ću na to odmahnuti rukom. ;-) Bijelo odlično izgleda u potkrovlju, daje dojam većeg, svjetlijeg i prozračnijeg prostora, uvijek izgleda čisto, a opet zbog radne ploče i podnih i zidnih pločica ne izgleda sterilno, već toplo i ugodno. I jako lako za održavanje (ovo je bitna stavka, barem meni)! ;-)



4. ŠTO SE KRIJE IZA VRATA?
Ono što će kuhinju učiniti funkcionalnom, ali i skupljom, krije se iza vrata. Hoćete li staviti police, ladice, izvlačne kolone, kutne mehanizme, otvorene police, staklena vrata - ovisi o vašim potrebama, ali i budžetu.
Meni je bilo važno da kut bude maksimalno iskorišten pa smo u Ikei kupili kutni okretni element. Također, htjela sam nekoliko dubokih ladica u koje spremam namirnice koje ne trebaju biti u hladnjaku. Uski element pokraj pećnice iskoristili smo za izvlačnu košaru u kojoj su ocat, ulje i začini. Ispod sudopera nalazi se element u kojem su kante za sortiranje smeća, a u donji dio šanka smjestili smo mikrovalnu pećnicu kako ne bi zauzimala mjesto na radnoj ploči. Gornji element samo je jedan i na vratima je mutno staklo da se malo razbije monotonija, a sva vrata i ladice imaju stopere za "meko" zatvaranje. Problem nastane kad koristim kuhinju koja to nema i onda lupam vratima. ;-)



5. SVJETLO DA BUDE SVIJETLO
Da ste me prije nekoliko godina pitali što obavezno želim u kuhinji - odgovorila bih da želim imati prozor iznad sudopera. Koliko god to nekima blesavo zvučalo, želja je ostvarena. Bio prozor iznad sudopera ili ne, važno je da prostorija kao što je kuhinja ima izvor prirodnog svjetla. Ako i vi razmišljate o prozoru iznad sudopera, obratite pozornost na visinu do prozora kako bi ispod stali elementi, a prozor se mogao otvoriti. U otvaranju bi mogla smetati i pipa, pa birajte one niže. Ne želite valjda prije pranja prozora micati cijelu pipu? ;-) Osim prirodnog, stavite i nekoliko izvora umjetnog svjetla. Mi smo se u cijelom stanu (zbog visine) odlučili za ugradbenu led rasvjetu. Iznad šanka dodali smo još dva reflektora. Prva je želja bila staviti visilice, ali zbog nedostatka visine, odustali smo od te ideje.



6. ŠEĆER NA KRAJU
Na kraju dolaze detalji, a budući da slika govori tisuću riječi, a ja sam već dosta toga rekla, slijede samo fotke.


Lajkajte, komentirajte, pitajte...

Do čitanja,
Sanja

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Planiranje walk in ormara

Bez obzira na to koliko stvari imamo, vjerujem da nam je svima cilj imati i dovoljno prostora za njihovo spremanje. Ako imate nešto zajedničko sa mnom, onda vam je važno da taj prostor za spremanje izgleda uredno i da bude funkcionalan. I zato sam danas odlučila podijeliti nekoliko savjeta za planiranje walk in ormara, kao i fotografije koje će vam, nadam se, pomoći pronaći ono što želite i što vam treba.

Zajednički nazivnik - kutija za cipele

Ne znam jesam li dosad spomenula, ali jako volim cipele. Jedna od posljedica toga jest skupljanje većeg broja kutija, a budući da se trudim razmišljati i živjeti zeleno (ili barem zelenije), ne bacam sve stvari (ili smeće) koje mi ne trebaju. Od većine njih pokušavam napraviti nešto novo, prenamijeniti ih i na neki koristan način iskoristiti.

Njezino Veličanstvo - fotelja!

Neću odmah o fotelji, već ću početi s temom rođendana. Osobno ih ne doživljavam negativno i kao znak starenja. Možda je stvar u tome da brojka nije prevelika (barem je ja tako ne doživljavam), možda je stvar u tome da se time uopće ne zamaram. Rođendan više volim gledati kao znak da je prošla još jedna godina u kojoj sam pokušala (kažem pokušala jer ne znam koliko sam u tome uspjela) biti bolja, ustrajala u svojim kvalitetama i popravljala ono što nije toliko dobro. Naravno, koraci su mali, ali bolje i to nego tapkati na mjestu. S druge strane, rođendan je za mene prilika da oko sebe okupim drage ljude s kojima ću stvarati nove uspomene. Posebno je u tome to da je u posljednjih desetak godina riječ o uglavnom istim ljudima. Veseli me da nam se svima ipak tu i tamo putovi ukrste i nađemo se na istom mjestu u isto vrijeme. :-D Jedna stvar koju sam kod sebe primijetila tijekom godina jest to da kupujem planski i promišljeno, pogotovo kada je riječ o skupljim stvarima. I tako d...